Resultat af ynglefugletælling 2024

Som det blev indikeret i den seneste nyhed, så har det været en god ynglesæson for de fleste af de ynglende vadefugle på Kalvebod Fælled. Bl.a. fortsætter fremgangen for Vibe og Stor Præstekrave, mens det ser nogenlunde uændret ud for Rødben, Klyde og Dobbeltbekkasin sammenlignet med 2022. For Strandskade er der sket en lille tilbagegang. Til gengæld går det godt for Dværgternene. Og der var igen i år ynglesucces hos det lokale havørnepar. 

Optællingerne er foretaget af den lokale caretakergruppe for Kalvebod Fælled. Næste samlede ynglefugleoptælling foretages i 2026.

Vand på engene og øvrige forhold i ynglesæsonen

Der var godt med vand på engene i det tidlige forår og langt ind i juni var der fortsat en fin vandstand i Klydesøen og vand på engene ved Sydmøllevej og de NV-lige enge ved gamle Klydesø samt godt med vand i engsøerne ved Villahøj. Men også i flere af grøfterne på f.eks. Koklapperne (dem der fik ændret profil i 2021, se foto nedenfor) var der vand ind i juni nogle steder. Dette gav generelt gode forhold for de ynglende vadefugle. En del regn i juni var dog sandsynligvis en medvirkende årsag til, at Klyderne – trods mange ynglepar – havde ringe ynglesucces. De seneste års algeopblomstring i Villahøj nordlige engsø udeblev i øvrigt i år på trods af at en del af maj måned var varm.

De ændrede grøfteprofiler på østlige Koklapper (2021) giver gode forhold for de ynglende vadefugle. Her før (2021) og efter fotos af grøft (2022). Foto: Thomas Tümmler-Hellesen.

Naturstyrelsen havde i løbet af 2023 arbejdet på at forbedre opstemningen af vand på Svenskeholm Syd lige nord for Nihøje. Det blev en stor succes i 2024 med masser af vand i det tidlige forår og godt med Viber og især også Rødben senere på ynglesæsonen, da vandstanden blev lavere. Pænt med unger af både Vibe og Rødben blev set her i maj/juni. Den forbedrede opstemning medførte generelt også mere vand på engene syd for Villahøj. Rigtig positivt.

Opstemning ved Svenskeholm lige nord for Nihøje. April 2024. Foto: Thomas Tümmler-Hellesen.

Et andet delområde, der også skal fremhæves, er engene ved den gamle Klydesø, der stille og roligt bliver bedre og bedre for ynglende vadefugle efterhånden som rørskoven bliver åbnet op, og der opstår glidende overgang fra engene til søen med mudderflader. Denne indsats blev igangsat for nogle år siden efter god dialog mellem caretakergruppen og Naturstyrelsen.

Der er et stort potentiale for flere ynglende vadefugle i dette område ved at fortsætte denne indsats langs den resterende del af den gamle Klydesø. Og som det ses af maleriet fra 1986 af Niels Strøbæk længere nede, så så den gamle Klydesø netop sådan ud dengang. Ynglefugleoptællingerne fra start 1980’erne viser også, at der på engene omkring den gamle Klydesø var en stor tæthed af ynglende vadefugle, herunder ynglende Brushane og Engryle. 

Gamle Klydesø set fra nordtårnet. Sammensat foto fra 2016 (tv.) og 2024 (th.). Bemærk at rørskovsbræmmen bagerst er forsvundet og der nu er glidende overgang fra enge til vand- og vadeflade. Vadefuglene vender tilbage. Foto: Thomas Tümmler-Hellesen.
Gamle Klydesø set mod NV fra nordtårnet, juli 2024. Der er tidligere etableret paddeskrab og rørskoven er blevet åbnet op. Foto: Thomas Tümmler-Hellesen.
Maleri af Niels Strøbæk fra 1986 som viser den gamle Klydesø i forgrunden med H.C Ørstedværket i baggrunden.

Som de foregående år opsatte caretakergruppen (efter aftale med Naturstyrelsen) skilte udvalgte steder, der opfordrer de besøgende til at vise hensyn til de ynglende vadefugle og øvrige jordrugende fugle ved så vidt muligt at blive på veje og stier i yngletiden. Igen i år fungerede det godt. Der er dog i perioder fortsat udfordringer med løse hunde. Dette fulgte Naturstyrelsen op på med en kampagne for at holde hunden i snor. Dette havde en tydelig positiv effekt.

Nedenfor gennemgås resultatet af årets ynglefugletællinger med fokus på særligt vadefuglene.

Vibe

I alt 399 par, hvilket er ny rekord. Fremgangen fortsætter således for denne art. Det skal dog bemærkes, at fremgangen primært var båret af en fremgang på engene omkring Klydesøen. I de øvrige delområder var der mindre udsving; både fremgang og tilbagegang som samlet set betød, at billedet her var nogenlunde uændret, dog med en lille fremgang som overordnet tendens.

De meget våde enge syd for Villahøj i det tidlige forår, som er en stor gevinst for områdets vadefugle, kan imidlertid have betydet, at nogle af Viberne er rykket til Klydesøen. Viberne starter tidligt, og på engene syd for Villahøj har der sandsynligvis været for vådt i starten af foråret.

Den tendens til spredning der sås i 2022 (til de vestlige delområder af Kalvebod Fælled) er ikke fortsat i 2024. Nogle af disse fugle kan være rykket til Klydesøen i stedet. I forhold til ynglesuccesen for Viberne virkede den overordnet til at have været god i år.

Udviklingen i antallet af ynglende Viber på Kalvebod Fælled.
Viber på Kalvebod Fælled. Forår 2024. Foto: Thomas Tümmler-Hellesen.
Vibeunge i sjapvand på Svenskeholm (lige nord for Nihøje). Maj 2024. Foto: Thomas Tümmler-Hellesen.

Stor Præstekrave

Fremgangen for Stor Præstekrave fortsætter. I alt blev 66-67 par noteret, hvilket er ny rekord. Der er fortsat en utrolig høj bestandstæthed på de centrale enge omkring Klydesøen. Dette kerneområde ser ud til at have udvidet sig mod nord op til den gamle del af Klydesøen, hvor den nordligste del nu også huser en del Store Præstekraver. Det er her Naturstyrelsen for nogle år siden lavede paddeskrab, og hvor der er blevet arbejdet med hydrologien (som beskrevet ovenfor). Det virker.

Spredningen til Villahøj, som sås i 2022, er fastholdt med 3-4 par i 2024. Samtidig er der nu også nogle få par på den nordlige del af Koklapperne langs den etablerede grøblerende samt på østlige Koklapper. Sidstnævnte er sandsynligvis et resultat af Naturstyrelsens arbejde med at ændre profilen på grøfterne (“udflade” dem) i det område. Ynglesuccessen var rigtig god igen i år. Bl.a. blev der på en dag i juni talt 23 kuld unger på engene ved Klydesøen!

Udviklingen i antallet af ynglende Stor Præstekrave på Kalvebod Fælled.


Klyde

For Klyden er vi næsten tilbage til det flotte niveau fra 2022 med 171 par (204 par i 2022 mod “kun” 102 par i 2023). Ynglesæsonen blev dog en rodet affære i år. Først startede de på den aflange holm, som i 2022, men opgav af uvisse grunde. Det så i en periode ud til, at de helt havde opgivet at yngle i år, men så kom de heldigvis i gang igen. Strategien var nu ændret, og de valgte i stedet at etablere sig spredt inde på engene som i 2023. Det fungerede tilsyneladende ikke for dem i år, og en stor del af dem valgte efterfølgende at lægge om og rykke tilbage til den aflange holm.

Kombineret med en våd juni betød det desværre, at ynglesuccessen blev dårlig i år. Det var ikke mange unger, der kom på vingerne og kun få af dem blev flyvefærdige i modsætning til 2022, hvor der i løbet af juni blev talt over 300 unger. I 2023 var ynglesuccesen også god med lidt over 100 unger primo juli. Disse år til år fluktuationer for Klyde (og andre kolonirugende fugle) er velkendte (og normale), så vi satser på, at de får et godt yngleår i 2025. 

Klyder ved Klydesøen, maj 2024. Foto: Thomas Tümmler-Hellesen.
Udviklingen i antallet af ynglende Klyder på Kalvebod Fælled.

Rødben, Strandskade og Dobbeltbekkasin

For alle tre arter har tendensen over de seneste år været den samme; stabil. For Rødben blev der noteret 59 par i år mod 57 par i 2022, 45 par i 2020, 76 i 2017 og 47 2001. Vi skal tilbage til 1980 for at se højere tal (116). Naturstyrelsens arbejde med hydrologien på Svenskeholm Syd (området lige nord for Nihøje) havde bl.a. en tydelig positiv effekt på Rødben. Der er uden tvivl potentiale for endnu flere par af især Rødben og Dobbeltbekkasin, hvis bl.a. indsatsen langs gamle Klydesø fortsætter over de kommende år.  

For Strandskaden noteredes 3-5 par. Til sammenligning var der 10 par i 2022, 6 par i 2018, 7-8 par i 2017 og 7 par i 2007. Tilbagegangen ift. 2022 kan ikke umiddelbart forklares og skyldes ikke ændrede eller forringede levestedsforhold.

For Dobbeltbekkasinen er billedet det samme. Lille, men tilsyneladende stabil bestand. 8 par blev noteret i år. I 2022 11 par, i 2020 12 par, 2017 9 par, 2007 7 par. I 1999 til gengæld 25 par, 1994 73 par og 1980 hele 87 par.

Dobbeltbekkasin ved Villahøj. Juni 2024. Videooptagelse: Thomas Tümmler-Hellesen.

Engryle

Til stor overraskelse viste det sig, at et enkelt par Engryler gjorde yngleforsøg i år (oplyst af Jens Søgaard Hansen ifm. NOVANA optælling). Arten holder således stadig lige akkurat stand. Men med så lille en bestand og med langt til nærmeste yngleområder, er det nok kun et spørgsmål om tid, før den helt forsvinder fra Kalvebod Fælled og dermed også Østdanmark.

Brushane

Der var i slutningen af maj indikation af, at de måske kunne finde på at yngle (stationær flok af hanner med 2-3 hunner), men der blev ikke set nogen sikre tegn på yngleforsøg i løbet af juni.

Brushøns ved Villahøj. April 2024. Foto: Thomas Tümmler-Hellesen.

Stor Kobbersneppe

Igen i år var der Store Kobbersnepper forbi i april-maj som også spillede sporadisk, men ingen yngleforsøg. Der ser efterhånden ud til at være et mønster i deres forekomst i april-maj, og deres tilstedeværelse har tilsyneladende ikke noget med yngel at gøre. Deres ankomsttidspunkt er også sent sammenlignet med de øvrige Store Kobbersnepper, der ankommer til DK for at yngle (sædvanligvis omkring slutningen af marts). Så vi skal nok ikke forvente den som ynglefugl på Kalvebod Fælled.

Terner

Dværgternerne har haft endnu et godt år. 12 par ynglede og flere af dem havde ynglesucces. I 2022 år ynglede 9 par, men i 2020 kun 4 par. Det er et relativt nyt fænomen med de ynglende Dværgterner i Klydesøen (siden 2016). Rigtig positivt. Til gengæld ser det fortsat ikke godt ud for Havternerne, hvor kun 1-2 par forsøgte at yngle, men opgav igen. Til sammenligning var der 25 par i 2017.

Udviklingen for ynglende Dværgterne på Kalvebod Fælled.
Dværgterne, Klydesøen. Juli 20924. Foto: Thomas Tümmler-Hellesen.

Andre ynglefugle

Nogle enkelte øvrige ynglefugle fra i år skal også nævnes:

Det lokale Havørnepar fik to unge på vingerne (se foto).
Derudover skal også nævnes 2-3 par Atlingænder ved Villahøj.
Hættemåge-kolonien fra sidste år på ca. 240 par (en glædelig overraskelse) lagde an til endnu en ynglesæson i Klydesøen, men opgav desværre af uvisse grunde. En mindre gruppe på ca. 20 par gjorde dog endnu et forsøg, og havde succes med at få unger på vingerne.

Havørn, juvenil. Unge fra det lokale ynglepar på Kalvebod Fælled, 2024. Foto (digiscope): Thomas Tümmler-Hellesen.