2022 lakker mod enden og vintergæsterne er for længst ankommet. I øjeblikket kan der ses godt med rastende fugle ved Kalveboderne. Bl.a. kan der ses pænt med store og små skalleslugere. Og langs stensætningen på ydersiden af dæmningen har der i løbet af december været over 30 Sortgrå Ryler. Primo december har et par Bjergpibere også kunnet ses.
Her følger en opdatering fra efteråret, som dækker perioden september-november. Højdepunktet blev en ung JAGTFALK, der gæstede Klydesøen i midten af oktober. Flere Steppehøge, Aftenfalke, en Lille Fluesnapper samt en ny rekordforekomst af Skeand skal også fremhæves.
Mange svømmeænder i Klydesøen
Vi starter med vandfuglene. Her skal bl.a. nævnes en flok på 20 Pibesvaner, som rastede i Klydesøen i slutningen af oktober. Flokken voksede i løbet af november og kulminerede med 51 den 10/11. Mest bemærkelsesværdigt blev imidlertid en ny rekordforekomst af Skeand med 1.300 rastende i Klydesøen den 19/10 (Stig Kjærgaard Rasmussen). Et meget højt antal og en suveræn ny rekord for Kalvebod Fælled. Samme dag i øvrigt også 2.500 rst. Pibeænder samme sted.
For vadefuglenes vedkommende var der ikke de store overraskelser, men som sædvanligt for årstiden pæne tal. Bl.a. kan nævnes en flok på 39 Dværgryler den 10/9, 66 Sortklire den 11/9, 374 Dobbeltbekkasiner den 6/9 og 7.000 Hjejler den 12/11. Af de mere fåtallige skal nævnes en lille flok Islandske Kobbersnepper, som blev set fra starten af september frem til slutningen af november.
Eksklusivt Skandinavisk besøg
De mange rastende fugle i Klydesøen tiltrak vanen tro også rovfugle. I midten af oktober fik vi imidlertid lidt finere besøg end vi plejer, idet en ordentlig krabat af en JAGTFALK lagde vejen forbi og rastede et par dage fra 12/10-13/10. Ca. 8. fund for Kalvebod Fælled og første fund siden 2013. Fuglen blev først set trækkende NV ved Sydvestpynten om morgenen den 12/10. Lidt senere på formiddagen blev den genfundet rastende ved Klydesøen (Thomas Tümmler-Hellesen). Det fik mange til at lægge vejen forbi Klydesøen, og nogle var heldige med at se falken næsten urimeligt godt. Se bare billederne nedenfor.
Aftenfalke og Steppehøge
Hele tre trækkende Steppehøge sås i perioden. Den 7/9 sås en 1K trækkende ved Klydesøen (Flemming Kragh Hansen). Den 11/9 trak en han (adult type) SV over Mosehøj (Jesper Bay Jacobsen). Endnu en han (adult type) trak vest efter kortvarigt rast ved Koklapperne den 29/9 (Thomas Tümmler-Hellesen). Det må snart være tid til en fugl, der raster i lidt længere tid.
Vanen tro kunne der i slutningen af perioden ses Blå Kærhøge gå til overnatning i Klydesøen. Største forekomst blev 8 den 20/11 (Karsten Busk Laursen).
Den store invasion af unge Aftenfalke i Danmark i sensommeren og det tidligere efterår kastede to ungfugle af sig i september (derudover også en fra august ved Villahøj): Én rastede ved Pinseskoven/Hejresøen den 9/9-10/9 (Gitte Nielsen Laursen m.fl.) og yderligere en blev set den 14/9 ved Reservatvej (Rasmus Turin).
Heller ikke i år blev det til det store med Lærkefalkene i september. Det toppede i dagene 9-10/9, hvor op til 3 kunne ses raste ved Pinseskoven/Hejresøen i selskab med Aftenfalken.
Lidt småfugle
For småfuglene blev bedste fugl i perioden en Lille Fluesnapper der rastede i den sydlige del af Pinseskoven (tæt på Hejresøen) den 18/9. Den er kun lige knap årlig på Kalvebod Fælled. Samme dag også en Rødstrubet Piber. Begge fundet af Jesper Bay Jacobsen. Endnu en Rødstrubet Piber blev set den 11/9 ved Hejresøen (Jakob Strand).
Perioden bød også på en Sibirisk Gransanger den 14/10 ved Villahøj Sø (Jesper Bay Jacobsen). Fotos og lydoptagelser af fuglen kan ses her. En sandsynlig sibirisk gransanger blev set den 5/11 i Pinseskoven (Thor Vincent Hansen).
Derudover en Rødtoppet Fuglekonge i Pinseskoven den 30/10, 10/11 samt 12/11 (sandsynligvis samme fugl da den blev set i samme område alle tre dage).
En Sortstrubet Bynkefugl blev set den 30/10 (Åge Christensen). En enkelt Ringdrossel blev det også til, idet en han rastede ved Pinseskoven den 4/10 (Thomas Tümmler-Hellesen). Derudover skal også nævnes et par gode træktal af Hedelærke med 59 trk. den 4/10 og 41 den 9/10 (Thomas Tümmler-Hellesen) samt en lidt sen obs. af Hedelærke med to rastede ved Koklapperne den 8/12 (Sigurd Bruun Knudsen).
GODT NYTÅR OG PÅ GENSYN I 2023
Det bliver som altid spændende at se, hvad et nyt fugleår på Kalvebod Fælled kommer til at bringe. Forhåbentlig vil fremgangen for de ynglende vadefugle fortsætte i 2023 (genlæs evt. denne nyhed fra tidligere i år). Uanset hvad er én ting sikkert: der bliver nok at se og opleve!
Godt nytår til alle og på gensyn i 2023.
Næste opdatering forventes omkring februar/marts.